dimarts, 27 de maig del 2014

Mitte: el barri cèntric de Berlín

Mitte és el cor de la ciutat, l'emplaçament on va sorgir el primer nucli de Berlín medieval i on passat i futur s'uneixen. Entre els segles XVIII i XIX es van construir els principals museus , teatres, edificis i esglésies. Del regne de Prússia a l'imperi alemany, de la república de Weimar al Tercer Reich, Mitte ha estat sempre el centre neuràlgic de la vida política, cultural i comercial de tota Alemanya. 

Els bombardeigs de la Segona Guerra Mundial van destruir gran part dels edificis d'interès històric. Al 1945, quan Mitte va convertir-se en el centre de la capital de la República Democràtica, els edificis del Tercer Reich van demolir-se i en el seu lloc es van alçar edificis al més pur estil auster de l'Alemanya de l'Est, i d'altres edificis dels segles XVIII i XIX van reconstruir-se fidels als seus orígens. 


Durant els quaranta anys que va durar la divisió de la ciutat i del país, el barri es va degradar: la Porta de Brandenburg va ser tapiada i Unter den Lindenn es va convertir en un carreró oficialista que la gent només feia servir per anar a l'òpera o a la universitat. 
El fòrum  cívic que va crear  el govern socialista, entre la Illa dels Museus i la zona comercial d'Alexanderplatz, era un buit, una esplanada que es feia servir per a actes polítics. 


Amb la caiguda del mur, el rescat del barri va ser la metàfora de la resurecció del Berlín unificat. 
Alguns dels llocs més destacats de Mitte són la Porta de Brandenburg, Alexanderplatz, Pariser Platz, Reichstag, Illa dels Museus, la Columna de la Victòria i l'avinguda Unter den Linden. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada